Sunday, 9 October 2011

Tazkirah 5 minit di Universiti Malaya (8/10/2011)

Tajuk : Hebat Dunia Hebat Akhirat.

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh,

Bersyukur kita kepada hadrat Allah kerana kita masih diberi kesempatan untuk menghirup udara di bumi allah yang bertuah ini,kita masih diberi rezeki daripada Allah swt. Jika terputusnya rezeki kita,bermakna tiada lagi kita di dunia ini. Maka bermulalah kehidupan yang sebenar untuk kita ,kehidupan yang tiada penghujungnya,kekal selama2nya. Jika kita berjaya disana ,maka berjayalah selama2nya. Jika kita gagal,maka gagallah kita selamanya. 
Allah swt berfirman dalam Surah al- bayyinah ayat 6,7 dan 8 yang berbunyi :  
إِنَّ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ مِنۡ أَهۡلِ ٱلۡكِتَـٰبِ وَٱلۡمُشۡرِكِينَ فِى نَارِ جَهَنَّمَ خَـٰلِدِينَ فِيہَآ‌ۚ أُوْلَـٰٓٮِٕكَ هُمۡ شَرُّ ٱلۡبَرِيَّةِ (٦) إِنَّ ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ ٱلصَّـٰلِحَـٰتِ أُوْلَـٰٓٮِٕكَ هُمۡ خَيۡرُ ٱلۡبَرِيَّةِ (٧) جَزَآؤُهُمۡ عِندَ رَبِّہِمۡ جَنَّـٰتُ عَدۡنٍ۬ تَجۡرِى مِن تَحۡتِہَا ٱلۡأَنۡہَـٰرُ خَـٰلِدِينَ فِيہَآ أَبَدً۬ا‌ۖ رَّضِىَ ٱللَّهُ عَنۡہُمۡ وَرَضُواْ عَنۡهُ‌ۚ ذَٲلِكَ لِمَنۡ خَشِىَ رَبَّهُ (٨

"Sesungguhnya orang2 kafir dari kalangan ahli kitab dan org2 musyrikin berada di dalam neraka dan mereka kekal didalamnya,mereka adalah seburuk2 makhluk.
Sesungguhnyq org yg beriman dan beramal soleh mereka adalah sebaik2 makhluk.
Ganjaran mereka disisi tuhan mereka syurga adn yg mengalir di bawah mereka sungai2 ,mereka kekal didalmnya selama2nya.allah meredhai mereka dan begitu juga mereka,itulah ganjaran bagi mereka yang takut akan tuhannya."

Siapa sahaja mengimpikan untuk menjadi hebat dalam segala bidang yang kita ceburi. Sebagai Seorang mahasiswa, kita mengimpikan untuk cemerlang dalam peperiksaan dan memperolehi first class kalau boleh, seterusnya menggenggam segulung ijazah. 
Kita juga mengimpikan sejak sekian lama untuk mendapatkan pekerjaan yang kita minati setelah mendapat segulung ijazah atau menjawat jawatan yang hebat demi keselesaan hidup pada masa hadapan. Namun,jangan kita lupa bahawa semua itu adalah sementara. Kita pasti menempuh suatu alam yg tiada penghujungnya.
Sebagaimana kita perlu hebat dan cemerlang di dunia ini,kita juga perlu hebat dan berjaya di akhirat. 

Sebut pasal berjaya, ramai yg memberikan definisi dan erti berbeza bagaimana yg dikatakan seseorang itu berjaya.
Namun,allah swt ada mentakrifkan definisi kejayaan dalam surah ak- ahzab ayat 71 yg bermaksud bahawa, 
"Barangsiapa yg mentaati allah dan rasulnya maka sesungguhnya dia telah berjaya dengan kejayaan yg agung."

Dewasa ini,ramai dikalangan kita bersungguh2 mengejar kecemerlangan hidup di dunia kerana kita telah nampak dan dengar bagaimana hasil mereka yang cemerlang khususnya dalam bidang pelajaran, maka mudah untuk mendapat pekerjaan yg hebat2, seterusnya mendapat jaminan keselesaan ekonomi dan kewangan, memiliki rumah yg selesa,kereta yg mantap dan hebat,keluarga yang bahagia hingga terlupa membuat persiapan agar cemerlang di akhirat. 

Tidak salah utk cemerlang dan hebat di dunia ,bahkan kita juga dituntut utk cemerlang di dunia dan akhirat. 
Satu hadith riwayat muslim bahawa nabi saw bersabda : 
المومن القوي خير واحب الى الله من المومن الضعيف
"seorang mukmin yang kuat lebih disukai Allah swt lebih daripada seorang mukmin yang lemah".

Bermakna allah swt lebih sukakan seorang mukmin yang kuat dan cemerlang.

Suka saya utk menceritakan disini apa yg disebut dlm surah waqiah mengenai nikmat di syurga drpd ayat 10 hingga ayat 40 yg berbunyi :

وَٱلسَّـٰبِقُونَ ٱلسَّـٰبِقُونَ (١٠) أُوْلَـٰٓٮِٕكَ ٱلۡمُقَرَّبُونَ (١١) فِى جَنَّـٰتِ ٱلنَّعِيمِ (١٢) ثُلَّةٌ۬ مِّنَ ٱلۡأَوَّلِينَ (١٣) وَقَلِيلٌ۬ مِّنَ ٱلۡأَخِرِينَ (١٤) عَلَىٰ سُرُرٍ۬ مَّوۡضُونَةٍ۬ (١٥) مُّتَّكِـِٔينَ عَلَيۡہَا مُتَقَـٰبِلِينَ (١٦) يَطُوفُ عَلَيۡہِمۡ وِلۡدَٲنٌ۬ مُّخَلَّدُونَ (١٧) بِأَكۡوَابٍ۬ وَأَبَارِيقَ وَكَأۡسٍ۬ مِّن مَّعِينٍ۬ (١٨) لَّا يُصَدَّعُونَ عَنۡہَا وَلَا يُنزِفُونَ (١٩) وَفَـٰكِهَةٍ۬ مِّمَّا يَتَخَيَّرُونَ (٢٠) وَلَحۡمِ طَيۡرٍ۬ مِّمَّا يَشۡتَہُونَ (٢١) وَحُورٌ عِينٌ۬ (٢٢) كَأَمۡثَـٰلِ ٱللُّؤۡلُوِٕ ٱلۡمَكۡنُونِ (٢٣) جَزَآءَۢ بِمَا كَانُواْ يَعۡمَلُونَ (٢٤) لَا يَسۡمَعُونَ فِيہَا لَغۡوً۬ا وَلَا تَأۡثِيمًا (٢٥) إِلَّا قِيلاً۬ سَلَـٰمً۬ا سَلَـٰمً۬ا (٢٦) وَأَصۡحَـٰبُ ٱلۡيَمِينِ مَآ أَصۡحَـٰبُ ٱلۡيَمِينِ (٢٧) فِى سِدۡرٍ۬ مَّخۡضُودٍ۬ (٢٨) وَطَلۡحٍ۬ مَّنضُودٍ۬ (٢٩) وَظِلٍّ۬ مَّمۡدُودٍ۬ (٣٠) وَمَآءٍ۬ مَّسۡكُوبٍ۬ (٣١) وَفَـٰكِهَةٍ۬ كَثِيرَةٍ۬ (٣٢) لَّا مَقۡطُوعَةٍ۬ وَلَا مَمۡنُوعَةٍ۬ (٣٣) وَفُرُشٍ۬ مَّرۡفُوعَةٍ (٣٤) إِنَّآ أَنشَأۡنَـٰهُنَّ إِنشَآءً۬ (٣٥) فَجَعَلۡنَـٰهُنَّ أَبۡكَارًا (٣٦) عُرُبًا أَتۡرَابً۬ا (٣٧) لِّأَصۡحَـٰبِ ٱلۡيَمِينِ (٣٨) ثُلَّةٌ۬ مِّنَ ٱلۡأَوَّلِينَ (٣٩) وَثُلَّةٌ۬ مِّنَ ٱلۡأَخِرِينَ (٤٠)

Dan (puak yang ketiga pula ialah) orang-orang yang telah mendahului (dalam mengerjakan kebaikan di dunia), yang akan mendahului (mencapai balasan yang sebaik-baiknya di akhirat kelak); (10) Mereka itulah orang-orang yang didampingkan (di sisi Allah), (11) (Tinggal menetap) di dalam Syurga-syurga yang penuh nikmat. (12) (Di antaranya) sekumpulan besar dari umat-umat manusia yang terdahulu; (13) Dan sebilangan kecil dari orang-orang yang datang kemudian. (14) (Mereka duduk di dalam Syurga itu) di atas takhta-takhta kebesaran yang bertatahkan permata; (15) Sambil berbaring di atasnya dengan berhadap-hadapan. (16) Mereka dilayani oleh anak-anak muda lelaki yang tetap kekal (dalam keadaan mudanya), yang sentiasa beredar di sekitar mereka; (17) Dengan membawa piala-piala minuman dan tekoh-tekoh serta piala atau gelas yang berisi arak (yang diambil) dari sungainya yang mengalir. (18) Mereka tidak merasa pening kepala dan tidak pula mabuk dengan sebab menikmatinya. (19) Dan juga (dibawakan kepada mereka) buah-buahan dari jenis-jenis yang mereka pilih, (20) Serta daging burung dari jenis-jenis yang mereka ingini. (21) Dan (mereka dilayani) bidadari-bidadari yang cantik parasnya, (22) Seperti mutiara yang tersimpan dengan sebaik-baiknya. (23) (Semuanya itu) sebagai balasan bagi (amal-amal baik) yang mereka telah kerjakan. (24) Mereka tidak akan mendengar dalam Syurga itu perkataan yang sia-sia dan tiada pula sesuatu yang menyebabkan dosa; (25) Mereka hanya mendengar ucapan: Selamat! Selamat! (dari satu kepada yang lain). (26) Dan puak kanan, alangkah bahagianya keadaan puak kanan itu? (27) Mereka bersenang-lenang di antara pohon-pohon bidara yang tidak berduri. (28) Dan pokok-pokok pisang yang tersusun rapi buahnya, (29) Dan naungan yang tetap terbentang, (30) Dan air yang sentiasa mengalir, (31) Serta buah-buahan yang banyak, (32) Yang tidak putus-putus dan tidak pula terlarang mendapatnya, (33) Dan tempat-tempat tidur yang tertinggi keadaannya. (34) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa, (35) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh), (36) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya. (37) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan; (38) Iaitu sebilangan besar dari orang-orang yang terdahulu, (39) Dan sebilangan besar dari orang-orang yang datang kemudian. (40)

Semoga kita menjadi insan yang hebat di dunia dan hebat di akhirat.
Sekian terima kasih.
Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.

No comments:

Post a Comment